Dietetika

E-mail Nyomtatás PDF
A dietetika  táplálkozástudományt jelent. Háziállataink táplálkozása, igénye teljesen eltér az emberi igényektől. Már a szóhasználatban is vannak jelentős különbségek: 

etetés ( energia biztosítása, ételmaradékok,stb., ne éhezzen az állat)
táplálás, egészséges táplálás( életkor, faj, fajta, tevékenységi, élettani állapotok alapján nemcsak energia, hanem a szükséges tápanyagok biztosítása)

Az utóbbi 30 évben a világ nagy állateledelgyártó vállalkozásai nagyban hozzájárultak a kutyák és macskák életfeltételeinek javulásához. Statisztikák szerint az utóbbi 15 évben a kutyák várható élettartama 3-4 évvel nőtt!

A pusztán csak létfenntartást biztosító, minimális igényeket kielégítő silány minőségű tápoktól eljutottunk a kedvenceink egészségét védő, aktivitásukat biztosító táplálásig.

Tudnunk kell viszont, hogy a kiváló minőségű, teljes értékű tápok nem olcsók, viszont mennyiségben jóval kevesebb kell belőlük, mivel jobb az emészthetőségük. Táp és táp között óriási különbségek vannak, de ugye tudjuk, hogy autó a Trabant és a Mercedes is és tudjuk azt is , hogy nem csak az árukban térnek el egymástól….Azt is tudnunk kell, hogy ezeket a tápokat nem a nagy bevásárló centrumokban, hiper, szuper, gigamarketekben kell keresni és nem kell hinni a tévéreklámoknak sem vakon!

A macskák helyes táplálása

 

Ha helyesen választjuk meg macskánk táplálékát, azzal az egészségének védelmét szolgáljuk. A macska olyan étrendet kíván, amelyben kiegyensúlyozott arányban szerepelnek a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok. Az olyan étrend, amelyben valamelyik tápanyag túlsúlyban van, vagy éppen hiányzik, az egyensúly felborulása miatt elhízáshoz, vagy hiánybetegségekhez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

A macska húsevő ragadozó állat, így tápanyag igényét ki tudja elégíteni az elejtett zsákmányból, ezért az evolúció során nem volt szüksége arra, hogy az állati eredetű táplálékon kívül mást is hasznosítani tudjon. Nincs szüksége növényi eredetű táplálékra, azokat nem is tudja hasznosítani. A fehérje szükséglete kb. 30%-kal nagyobb a kutyáénál, valamint zsírokból is 15-30%-kal többre van szüksége. Egy bizonyos zsírsav, az arachidonsav nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges, szép szőrzetű legyen kedvencünk, ez csak állati eredetű zsírokban fordul elő, növényi olajok nem tartalmazzák.

Kedvenc macskánk a cukor édes ízét nem érzi, sőt a cukortól hasmenése lehet. A kifejlett macskák jelentős részénél a tejben található tejcukor (laktóz) hasmenést okozhat. Ezért, valamint a tejfehérje esetleges allergizáló hatása miatt sem szabad a macskát tehéntejjel itatni.

Más tekintetben is jóval igényesebb a táplálékával szemben a kutyánál: az arginint a cicák szervezete nem tudja előállítani, hiányában ammóniamérgezés alakulhat ki. Az állati eredetű fehérje magas arginin tartalma miatt szerencsére ritkán találkozunk ezzel a problémával. A taurint (a taurin is egy aminosav, az epetermeléshez nélkülözhetetlen) a macska nem tudja elegendő mennyiségben előállítani, hiányában szemkárosodás, szívizom elfajulás, illetve szaporodásbiológiai zavarok fordulnak elő. Taurin csak állati eredetű táplálékban fordul elő.

Cicánk nem tudja béta-karotinból előállítani az A-vitamint. A-vitamint növényi eredetű anyagok nem tartalmazzák, csak állati eredetűek. Az A-vitamin túladagolásnak is súlyos következményei vannak: a nyakcsigolyák deformitása alakulhat ki, aminek következtében akár bénulás is lehetséges a gerincvelő nyomása miatt. A májban nagyon sok A-vitamin található, ezért, bár a macskák nagyon szeretik, ha csak májjal etetjük kedvencünket, az súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Ugyan a macska húsevő, de ha csak hússal etetjük, kalcium és jódhiány alakulhat ki, ami a csontok gyengeségében nyilvánul meg.

Nagy általánosságban egy macskának naponta 8-10 egérnyi táplálékot kell elfogyasztania. Érdemes megjegyezni, hogy a macska hajlamos csak egyféle táplálékot magához venni, és akár napokig is képes éhezni, ha nem kapja az általa megszokott eledelt. Ez különösen elhízott állatoknál veszélyes, mivel a többnapos éhezés súlyos, akár végzetes májkárosodáshoz vezethet. Ezért rendkívül fontos, hogy a hozzánk került kis állatot a kezdetetektől a számára egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez szoktassuk.

Bármilyen tökéletesen megfelel is egy nyersen elfogyasztott zsákmányállat a macska tápanyag igényeinek, ezzel magasra szökik a belső élősködőkkel való megfertőződésének esélye. Az evolúció során nem véletlenül alakította ki több bélféreg faj is azt, hogy rágcsálókban és egyéb kistestű állatokban kezd élni, majd az azokat felfaló ragadozó szervezetében élősködik tovább. Ezen bélférgek jelentős része súlyos kockázatot jelent a macska tulajdonosa számára is. A nyers táplálékkal bevihető rengeteg kórokozó és az azok által okozott egészségkárosodás egy rövid példán bemutatva: a macskák és kutyák gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű megbetegedését okozza az ún. Aujeszky betegséget előidéző vírus, amely nyers sertéshús és belsőség etetése során juthat kedvenceink szervezetébe. Továbbá a Salmonella baktériumról sem szabad megfeledkeznünk, amelyekkel a húsevők általában jobban megbirkóznak, mint az ember, de nem minden határon túl. A toxoplasmosis is valós problémává válhat egy kijáró, ragadozó életmódot folytató macskánál. A nyers, csontos hús egyéb veszélyeket is rejt, a szilánkosan törő csontok, sérüléseket okozhatnak a szájüregtől kezdve a bélcsatorna teljes hosszában.

A fentieket végiggondolva nem is olyan egyszerű macskánk minden szempontból kielégítő, egészségügyi szempontból biztonságos étrendjét összeállítani. Ha nem szeretnék, hogy cicánk valamilyen hiánybetegséget kapjon, vagy éppen túl sokat valamelyik összetevőből, legjobb megoldás a készen kapható macskatápok közül választani.

A kész macskatápok három kategóriába sorolhatók: konzervek vagy nedves tápok, félig nedves és száraztápok. A konzervek csekély szárazanyag tartalmának jelentős része zsír, fehérjetartalmuk rendkívül alacsony, tápértékük alacsony, víztartalmuk 70-80 %!.Tulajdonképpen a pénzünkért egyszerűen vizet vásárolunk főként! A feltűnően olcsón kínálgatott konzervekről csak azt az egyet tudhatjuk biztosan, hogy a teljes értékű tápláléktól igen messze állnak. Az ízletes konzerveket a macskák általában szívesen fogyasztják, ne feledjük azonban, hogy az ízletesség nem egyenlő a minőségi összetevőkkel! Számos konzerv a legolcsóbban beszerezhető vágóhídi hulladékokból készül, ezek mellett mesterséges tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat is tartalmaz. Főként a diszkont áruházakban, szupermarketekben árult, gyanúsan olcsó termékektől kell mindenkit óva inteni. A félig nedves tápok hazánkban nem olyan elterjedtek, mint a konzervek vagy a harmadik típusba tartozó száraztápok.

Az energiában gazdag száraztápok nedvességtartalma 5-10%. A száraztápok között is szép számmal találunk silány alapanyagokból összeállított termékeket is, azonban léteznek teljes értékű, önmagában etethető száraztápok. A csúcsminőségű, teljes értékű száraztápok a macska valamennyi tápanyag igényének megfelelnek, és nem csak a fehérje- zsír- és szénhidrát bevitelt biztosítják, hanem számos egyéb tápanyag összetevővel rendelkeznek az ízületek védelme, az immunrendszer erősítése, szőrlabda képződésének gátlása stb. érdekében. A kitűnő száraztápok sem képesek viszont a macska vízigényét fedezni, sőt száraztáp etetése mellett a macskának több vizet kell inni, mint természetes nedvességtartalmú táplálkozás esetén. Vízfogyasztásban általánosságban ajánlható az elfogyott száraztáp mennyiségének minimum kétszerese. A száraztápok ízletessége legtöbbször elmarad a konzervekétől, bár a szagok és ízek megítélése a különböző macskák között is elég eltérő lehet.

A macskák táplálásáról írva meg kell említeni az egyik leggyakoribb problémát, az alsó húgyúti szindrómának nevezett megbetegedést. Ennek hátterében a húgyutakban kicsapódó homok áll, ami kandúrokban a vizelés akadályozottságával járhat, enyhébb esetben illetve nőstényekben hólyaghuruttal, véres vizelettel. A beteg cica sokszor, erőlködve ürít vizelete, és bizony gyakran nem az erre a célra kijelölt helyre. A megbetegedés hátterében egyéb hajlamosító tényezők mellett (túlsúly, mozgásszegény életmód) az etetett táp magas magnézium tartalma, illetve túl sok növényi eredetű fehérje (pld. szója) állhat, mivel a növényi eredetű fehérjék lúgosítják a vizeletet, elősegítve a struvit kiválását a vizeletben. A jó minőségű macskatápok esetében külön gondot fordítanak a tápok összeállításánál a vizelet enyhén savas pH-jának kialakítására. A vizelet túlzott savassága viszont az oxalát kövek keletkezésére hajlamosít, így nem szabad túlzásokba esni a vizelet savanyításakor. A megfelelő mennyiségű víz felvétele is fontos a betegség megelőzésében. Mindig figyeljünk, hogy házi ragadozónknak mindig tiszta, friss víz álljon rendelkezésére.

Amennyiben a bőséges hazai kínálatból a megfelelő tápot szeretnénk kiválasztani, ne sajnáljuk rászánni az időt annak megismerésére, milyen életkort élnek meg és milyen egészségi állapotnak örvendnek azok a macskák, amelyek az adott tápot fogyasztották. A fényes szőrzet, jó csontozat, ép fogak, a szabályosan működő emésztés, és az idős korban is megtartott egészség mind a helyesen megválasztott táplálás jelei. Kérjük ki szakemberek, elsősorban állatorvosok véleményét a tápválasztási lehetőségekről!


 

Kölyökkutyák helyes táplálása

 


A kutyák olyan egyediek, mint az emberek. Kicsi, nagy, öreg, fiatal. Ettől függetlenül azonban abban megegyeznek, hogy mindegyiküknek teljes értékű, megfelelő összetételű tápra van szüksége. Mégis az eltérő kor és méret, eltérő táplálékigényt támaszt.

Ez legfontosabb a kölyökkorban. A kölykök energiaigénye közel kétszerese lehet a felnőttekének, azonban előállhat az az eset, hogy gyomorkapacitásuk nem engedi felvenni azt a mennyiségű tápot, amelyben a tápanyagmennyiség fedezi az igényüket, kivéve, ha a tápot kimondottan így állították elő. Az ilyen, úgynevezett szuperprémium tápok etetése során a következő eredmény látható: rendkívüli izommunka, fényes tömött bunda, egészséges bőr, csontok és fogak, kis mennyiségű, kemény bélsár, vidám, egészséges hangulat, játékosság, tiszta csillogó szemek.

A kölyökkutya az első pár hónapban növekszik a leggyorsabban. Az immunrendszer fejlődik, a csontok növekednek, az izomzat erősödik. Ennek a növekedési intenzitásnak a tápanyagok pontosan meghatározott összetételére van szüksége.

A kölyköket a választástól négy hónapos korukig háromszor, négyszer kell etetni, majd 4-5 hónapos koruk után kétszer, szabályos időközönként. Fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen friss víz!

Kutatások kimutatták, hogy a kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint felnőtt társaiknak. Ebben az időszakban a fokozott mértékű növekedéshez szükséges energia fedezésére van szükség, melyet energiában és tápanyagban gazdag, teljes és kiegyensúlyozott étrend képes fedezni. A kiváló minőségű állati eredetű fehérje hozzájárul az új, jól működő szövetek kialakulásához.

A kölyökkutyák az eltérő méreteikből következően eltérő tápanyagigényekkel rendelkeznek.
Kistestű kölyökkutya esetében a gyorsabb anyagcsere miatt hamarabb éri el a kifejlett kori testtömegét, mint a nagytestű fajták. Továbbá nagyobb a fehérje, zsír, kalcium és foszfor igényük, melyet szervezetük a csontok növekedésére, valamint az izmok, és egyéb szövetek fejlődésére fordít. Tehát ha a kiskutyának olyan tápot adunk, mely kimondottan a kistestű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, akkor biztosítjuk számukra a növekedéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét. A kistestű kölyköknek van még egy jellegzetessége: kis száj, és kis gyomor. Fontos, hogy ezek a kölykök olyan tápot kapjanak, melyek kis granulátumokból állnak, hogy könnyebben meg tudják rágni. A koncentrált tápanyagtartalmú formula biztosítja, hogy ezek a kölykök teljes értékű és kiegyensúlyozott tápot kapják, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy kisméretű gyomruk csak kis mennyiségű táplálékot képesek befogadni.

 

Közepes testű kölyökkutya közepes mértékű anyagcserével rendelkezik. Ezek a fajták kifejlett kori testtömegüket 12-18 hónapos korukban érik el, tehát hamarabb, mint a nagytestű fajták. A közepes testű kölyköknek a fehérjéből, zsírból, kalciumból és foszforból többet kell biztosítani, mint a nagytestűek esetében. Tehát ha a kiskutyának olyan tápot adunk, mely kimondottan a közepes testű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztosak lehetünk benne, hogy a növekedéséhez és anyagcseréjéhez szükséges összetételű tápanyagot biztosítjuk a számára. Fontos, hogy a kölyköknek kis gyomruk van, ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag tápot kapjon, így kis mennyiség felvételekor is hozzájuthat a teljes értékű, megfelelően összeállított esszenciális tápanyagokhoz.

Nagytestű és óriástestű kölyökkutyák a kisebb anyagcseréjük miatt a kifejlett kori testtömegét a 18-24 hónapra éri el, később, mint a kisebb fajták, így számukra kisebb energiát kell biztosítani. A nagytestű kölykök egy sor nagymértékű változáson mennek keresztül. Tény, hogy a nagytestű fajták általában gyorsabban nőnek, mint kistestű társaik, de a legjobb, ha ezeket a kölyköket olyan táppal etetjük, mely fedezi igényeiket, azonban nem engedi a túl gyors növekedést, mert ez abnormális csontfejlődéshez vezethet. A nagytestű kölykök igényeit a kisebb mennyiségű kalcium is fedezi. Azok a kölykök, melyek túl sok energiához és kalciumhoz jutnak, túl gyorsan növekednek, mely csontfejlődési, vagy izületi problémákhoz vezethet. Az ő esetükben a cél, egy visszafogott, egészséges növekedési arány. Ennek érdekében fontos, hogy olyan táplálást válasszunk, melyben precízen van összeállítva a zsír, a kalcium, a foszfor mennyisége és aránya, és ez az összeállítás a nagytestű kölykök igényeinek felel meg.

Természetes, hogy ezekben a hónapokban kölyökkutyának a legmegfelelőbb táplálékot szeretnénk nyújtani. Egyesek úgy gondolják, ez csak úgy valósítható meg, ha kutyájuk tápját kiegészítik, ez azonban különböző egészségügyi problémához vezethet. Akár vitaminok, kalcium tabletta, konyhai ételmaradék stb. etetésével felborítható az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyban lévő kölcsönhatása, mely egyensúly igen fontos szerepet játszik. Egy ásványi anyag túlzott bevitele megakadályozhatja más ásványi anyagok felszívódását. A túlzott mennyiségű kalcium csontnövekedési zavarokhoz vezethet, főleg a nagytestű fajtákban. Egy kiváló minőségű kutyatáp pontosan a kutya életszakaszának, illetve méretének megfelelően van kialakítva, biztosítja számára a teljes és optimális összetételű tápanyagot kiegészítés nélkül!

 

Átállás a felnőttkori táplálásra:

A kistestű kölykök 9-12 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket, gyorsabban, mint nagytestű társaik, melyek 24 hónapos koruk körül fejlődnek ki teljes mértében. Náluk a felnőtt táp etetését már 10 hónapos korban el lehet kezdeni. A kutya nem fogja elsőre „díjazni” a változást, hiszen a kölyöktápok magasabb fehérje és energia (zsír) tartalma magasabb, ezáltal „ízletesebbnek tűnik a kutyának, mint a felnőttkori létfenntartó tápok, amik már az anyagcsere szempontjából egy egyensúlyban lévő szervezet kielégítését hivatott ellátni. Elősegíthetjük a folyamatot azzal, hogy fokozatossá tesszük az áttérést a felnőtt tápra. A fokozatosság azt jelenti, hogy első lépésben az új, felnőtt tápból pár szemet kapjon a kutya, következő nap már a napi tápmennyiség negyede, majd fele, majd háromnegyede legyen az új táp.

A közepes testű kölykök 12 hónapos koruk körül érik el kifejlett kori testtömegüket. Ebben a korban már megkezdődhet az átállás a felnőtt tápra azonos módon, ahogyan azt a kistestűek esetében ajánlottuk.

A nagytestű kölykök 18-24 hónapos koruk körül érik el kifejlett kori testtömegüket. Ebben a korban már kezdődhet meg az átállás a felnőtt tápra azonos módon, ahogyan azt a kistestűek és közepes testűek esetében ajánlottuk